Katter är bra att ha på ett piratskepp, eller på en mindre båt, som i vårt fall. Katter håller efter skadedjur som annars kan gnaga sönder viktiga ledningar eller äta upp provianten under långresor.

Alla katter fångar möss ibland, men på en båt vill man att katten ska ta så många möss som möjligt, därför är det viktigt att katten kan behålla så många som möjligt av sina naturliga jaktinstinkter. Dit hör att vässa klorna. Men vi vill inte att våra skeppskatter ska vässa klorna på vad som helst. Snygga klösträd är därför ett måste för oss. Visst tar de en del plats, men å andra sidan slipper vi klösmärken på övriga saker i båten.

Vi har valt klösträd med en liten ”koja” i toppen, där katten kan sova och vila. Då känner katten att den har ett eget utrymme att bestämma över, och det tycker vi att våra skeppskatter är värda.

Vi motionerar även våra katter regelbundet, och låter dem jaga olika sorters kattleksaker för att hålla sig i form. Vi ger dem även ett foder som de inte blir tjocka av, dels för att de jagar sämre om de är tjocka, dels för att de ska få extra incitament att jaga möss.