I dag skriver vi om pirater som Anne Bonny och hur dessa kvinnliga motsvarigheter faktiskt funnits och gjort livet lite mer spännande på havet. Vi skriver även om begravning till sjöss, något som är en äldre tradition men som kommit att bli allt populärare i moderna tider – pirat eller inte.

I SvD kan vi läsa om kvinnliga pirater från forna tider, och det inte många vet är att det funnits en hel del sådana, framgångsrika så som engelska Anne Bonny, Mary Read och kinesiska Ching Shih. Nu kommer det dessutom en serie från Home Box Office som handlar om en av dem, nämligen Anne Bonny, serien heter Black Sails. Karaktären Anne Bonny figurerar även i dataspelet Assassin’s creed.

hav vågor vattenNågot som pirater sannerligen blev, liksom andra sjömän och havsboende personer, är att bli begravda till sjöss, i en så kallad marin begravning. Begravas till havs var en ära för många som levt på de sju haven under hela sitt liv. Nuförtiden är det även vanligt sprida askan till havs, enligt en artikel i DN. Av de cirka 90 000 människor som dör varje år i Sverige är det ungefär 70 000 som blir kremerade, de kan sedan bli gravsatta på olika sätt kanske i en familjegrav, i en minneslund eller till sjöss. För att få sprida askan i antingen havet eller en insjö måste först tillstånd sökas hos länsstyrelsen. Men den avlidne måste alltså vara kremerad för att få gravsättas till sjöss. Sedan är det ofta ett val kring kista, kistor via abclillabegravningsbyran.se finns i olika prisklasser och stilar, som passar olika.

En hjälte till havs fyller snart 100 år

En hjälte på haven, snarare än en pirat, kan vi läsa i Aftonbladet, där berättar Rune, 97, om sina resor med det neutrala fartyget M/S Gripsholm som under andra världskriget transporterade krigsfångar, sårade och diplomater mellan länder och världsdelar. Det är många som har hört talas om de vita bussarna men få vet vad de vita båtarna är, men de fanns också och räddade massor av liv de där farliga åren som världen stod i brand. Ett annat fartyg än Gripsholm var Drottningholm, som hade samma uppdrag, med svensk besättning på 400 man.