Det finns konventionella pirater

Alla människor är inte alls pirater. Inte på de sätt ordet pirat används i media i alla fall. Där talas det om pirater utanför Somaliens kust. Pirater som använder skarpare skjutjärn än gamla musköter och kanoner. Deras skepp är gamla pråmar eller RIB-båtar. Istället för guld snor dessa pirater människor. Den kanske största likheten mellan somaliska kustpirater och den klassiska sjörövaren, förutom att de är sjöfarare då, är att många av dem saknar en arm eller ett ben. Medan Kapten Krok kompenserade sin saknade lem med en enorm mustasch och en vass krok tuggar de afrikanska piraterna kokablad och lyssnar på rap.

I media och politik förekommer även ordet pirat med en helt annan betydelse. Nätpirater kallas de som kapar information på internet. Det som skiljer dessa pirater, på the Pirate Bay med flera, från de gamla piraterna är att de delar med sig av sina byten.

Och så finns det piraten Calle

En helt annan typ av sjörövare är Calle. Han bor i en stor stad i mellersta Sverige och ser sig själv som landets enda riktiga pirat. För att verkligen odla myten om sig själv som en notorisk sjöfarande pirat-kapten har han ändrat en del på sitt yttre. Idag har han till exempel ett enormt skägg. Detta hävdar han är ett av de mest avgörande dragen hos en man vilken man kallar pirat. Förutom detta bär han inte sällan enorma fladdrande skjortor och blusar i varierande kulörer. I brist på fartyg och segel kan han använda dessa typiska piratkläder till att segla fram på stadens gator som den charmante kaptenen han är. För att kunna stärka sin roll som landets främste pirat har han även anlitat en reklambyrå för direktreklam i stockholm. Piraten Calle hade bett dem att trycka upp en efterlyst-bild av honom på pergament rullar som de skulle sprida längs skeppsholmens bryggor ”där alla pirat-skepp finns”. De sa nej. Sedan dess har ingen lagt märke till piraten Calle.