Vad ska vi låta våra barn klä ut oss till och när kommer det bli okej för utklädnaden att bli en del av våra vanliga kläder? Eller rättare sagt, när blir kjolen okej för alla att ha på sig? 

späöek halloween skräck MINDREI Svd kan vi läsa om hur barn, oavsett biologiskt kön, gillar att leka med könsroller och prova på att klä sig efter både mamma och pappa. Att klä ut sig är roligt, tycker många. Särskilt när omgivningen reagerar med glädje, förbluffade miner och kiknande skratt. Sen kan man vidare diskutera hur okej det är för en pojke respektive en flicka att klä sig som hen vill, utan att omgivningen höjer på ögonbrynen.

– ”Barn älskar att klä ut sig i klänning och kjol i glittrande tyger och pröva rollen som kvinna och flicka. De tycker att det är kul och fascinerande.

När det är fest och maskerad är allt okej. Nästan. Du får klä dig till det motsatta könet, till pirat, soldat eller klassisk sexig sjuksköterska. Det finns gott om maskeradkläder från olika återförsäljare att välja bland och utbudet, om än ofta stereotypt, växer i takt med att Halloweens popularitet växer.

Ibland är det svårt att få inspiration

Det är svårt att veta vad som man ska sätta på sig och vilken roll man ska spela, något vi tidigare skrivit om här i bloggen. För vissa är det lätt och för andra hopar sig frågetecknen tills det nästan blivit en skog. Maskeradspel ska väl kanske främst befria oss från oss själva, låta oss låtsas vara någon annan ett tag, glömma ens inrutade och för länge sedan bestämda karaktär. Hur man än känner för att klä ut sig behöver man inte göra det fullt ut om man inte vill, en pirathatt eller en låtsasmustasch räcker långt.

Och om man vill klä sig i ”kvinnokläder” även efter festligheterna är slut så är det okej det också. Även om det västerländska modet ganska ståndaktigt sätter ner foten när det kommer till pojkar, killar och män som bär klänning. Tyvärr.