Pixar versus piraterna

Det är katter överallt. Antingen är de i 3D på någon av alla stadens biografer eller så ser man dem på affischer i varje gatuhörn. Ja, vi talar så klart om katten i mästerstövlar.

Antonio Banderas är rösten bakom animationsgiganten Pixars senaste pengakossa. Filmen om den lika eldiga som lurviga katten är en så kallad spin-off av ett gäng andra filmer. De som sett filmerna om träsktrollet Shrek och hans älskade Fiona. Shrek-filmerna gjordes i fyra varianter. Först var det en följetång på tre filmer. Sedan kom en den tredje och sista filmen – där mästerkatten själv medverkar – i 3D. Man kan säga vad man vill om filmbolagens motiv (mer intäkter), men kvalitetsmässigt finns inte mycket att hämta i den här nya 3D-trenden. Ändå vill ungarna prompt gå och se pirater och katter, iklädda de där skadligt obekväma glasögonen. Barnförsäkring eller läkarkontroll kanske borde innefatta en sorts klausul för glasögonen. Det verkar förstås inte Pixars största konkurrent Disney tycka. De pumpar ut 3D-filmer på löpande band och piraterna på internet har ingenting över för Pirates of the Caribbean med gröna och röda effekter i 3D.

Piraten Johnny Depp och katten Banderas

Vad är det då som är så himla tilldragande med dessa missar och sjörövare? Katten i mästerstövlar borde väl ändå vara utpumpad på kulturellt innehåll och på pengar. Så handlingsmässig är den kanske inte så mycket att hänga upp i seglet. Men vitsarna är välskrivna som alltid med dessa filmer. Lite trögare går det för Depps pirater. Det som håller deras skepp flytande är nog intresset att fly verkligheten för en stund. Lite som alla vampyrfilmer och deckare.