På piraternas skepp fanns det oftare än ej katter som höll mannarna sällskap. De här hade något av en myt kring sig, och det fanns mycket vidskeplighet som rörde katter.

Många pirater såg till att äga minst en katt, eftersom att de trodde på att det var som en turamulett, när det kom till rövandet. Tyvärr är ju katter väldigt rädda för vatten, så det var väl inte alltid det lättaste att få dem att äntra båten, men när de väl var där så skulle de allt bringa tur!
På samma sätt såg man till att undvika att gå under stegar, att råka krossa speglar och annat som sades föra otur med sig. Det är egentligen fascinerande hur alla de där sakerna levde kvar, för fortfarande idag kan man ju höra någon skämta om sju års olycka när man råkat få en spricka i en spegel. Andra talesätt har tillkommit, så som att ifall man dödar en spindel så kommer det att regna, eller att om tårtbiten hamnar på sidan så blir man gift inom ett år. Vart kommer allt ifrån egentligen?

Idag är vi dock inte lika benägna att ta med oss katterna ut i båtar (eller att leva som pirater för den delen…). Idag sitter vi bara hemma och googlar ”katter mat” för att hitta någon som kan skicka hem oss kattmaten, eftersom att vi och våra katter är betydligt bekvämare än vi någonsin var då. Och tur är kanske det!